“De vragen en kritieken die gepaard gaan met het hebben van een ongebruikelijke gezinsconstructie, dwongen mij na te denken over hedendaagse normen, aannames en verwachtingen van het gezin, moederschap en zorg.”
TIP: Beluister met een koptelefoon voor volledige beleving.
Hoeveel vrijheid is er om je eigen gezinsstructuur te creëren in hedendaagse maatstaven. Hoeveel zorg mogen we dragen en hoeveel mogen we liefhebben binnen gezinsstructuren die niet voldoen aan het standaard gezin? Dit is een vraag die het gezinsleven van mij en mijn goede vriendin lang hebben gedomineerd.
Samen met een goede vriendin dragen wij nu al vele jaren en zorg voor 'onze kinderen'. Die biologisch haar kinderen zijn, maar door onze hechte vriendschap en een gezamenlijke fundamentele zorg voor de kinderen voelen wij ons als een gezin. Keuzes in de opvoeding, ouderavonden en vakanties doen wij al jaren samen en zijn beide in elkaars familie leven verweven.
Zorg voor 'andermans' kinderen bestaat al eeuwen in vele vormen. Van zorgende tantes; neem tante Annie, de kinderloze tante van mijn moeder die een groot deel van de zorgtaken op naar nam voor mijn moeder en haar boers en zussen, die niet paste bij mijn oma. Tot stiefmoeders, pleegmoeders, adoptie moeders, en meer.
'Vraagstuk zorg en liefde' is een persoonlijk en cristich portret over mijn gezin, moederschapen de sociale normen en verwachtingen die nog steeds alledaags zijn in hoe wij tegen de constructies van gezin en moederschap aan kijken.
Back to Top